Алматыда халықаралық «IN THE KITCHEN» жобасының көктемгі маусымы зор табыспен басталды

Алматыдағы әйгілі Laureate Grand Café кеңістігінде гастрономия мен өнер тоғысқан ерекше мәдени оқиға – «IN THE KITCHEN» жобасының баспасөз конференциясы өтті. Іс-шара швейцариялық 365 ART арт-компаниясы мен қазақстандық Laureate Grand Café серіктестігімен ұйымдастырылды.

Баспасөз конференциясы жобаның жаңа маусымының ресми ашылуымен қатар, халықаралық шығармашылық диалогтың маңызды алаңына айналды. Кеште жобаға қатысушы танымал шеф-аспаздар, фотографтар мен меценаттар сөз сөйледі.

Майоркадан келген аспаз Blai Miquel Vallbona (Cap Vermell Grand Hotel) Алматыға келген алғашқы әсерімен бөлісіп, Жасыл базардағы өнімдер сапасына тәнті болғанын айтты. Ол жергілікті ет пен көкөністердің дәмдік қасиеттерін жоғары бағалап, тіпті қазақтың ұлттық тағамы – қымыз бен қоңыр етке ерекше қызығушылық танытты.

Жобаның тағы бір қонағы — National Geographic-тің ресми фотографы, әйгілі италиялық Габриэле Галимберти. Ол Алматыда Юрий Копалин мен Нариман Абдыгапаровтың авторлық тағамдарын фотоға түсіріп, болашақта жарық көретін IN THE KITCHEN атты жаңа кітабына қосатынын жеткізді.

Юрий Копалин (Laureate Grand Café) мен Нариман Абдыгапаров (Atlantis The Royal экс-су-шефі) өз шығармашылық көзқарастары жайлы айтып, журналистердің қызығушылығын оятты.

Жобаның қазақстандық бөлігінің кураторы әрі Laureate Grand Café негізін қалаушы Айнұр Ахметова IN THE KITCHEN-нің жергілікті мәдени орта үшін маңызын атап өтті. Ал жоба авторы, 365 ART негізін қалаған Ольга Даниэле, бастаманың фотожобадан әлемдік қозғалысқа айналғанын айтты.

Кеш бағдарламасы да өзіндік ерекшеліктерімен есте қалды. Қонақтар австриялық суретші Норберт Брунердің арт-объект ретінде жасалған ерекше үстелінде ұсынылған иммерсивті аспаздық шоуға куә болды. Сонымен қатар, Габриэле Галимбертидің фотосессиясы арқылы көрсетілген әлеуметтік-антропологиялық көріністер шараның мазмұнын тереңдете түсті. Қатысушыларға жергілікті өнімдерден дайындалған, бірақ Жерорта теңізі акценттерімен толықтырылған арнайы дегустациялық мәзір ұсынылды. Бұған қоса, шетелдік қонақтармен, шеф-аспаздармен еркін форматтағы бейресми кездесулер өткізіліп, нағыз мәдени-аспаздық диалог орнады.

Laureate Grand Café — Алматының тарихи ғимаратында орналасқан заманауи гастрономиялық кеңістік. Бұрын бұл жер ақындар мен суретшілер жиналатын мәдени орда болса, бүгінде ол жоғары стиль, арт-инсталляциялар мен авторлық аспаздықтың ұштасқан орталығы болып отыр.

IN THE KITCHEN – бұл жай ғана кешкі ас емес. Бұл — мәдениеттер диалогы, дәм мен өнердің шекарасыз синтезі. Бұл — дәл қазір және осы жерде туатын гастрономиялық перформанс.