Қазақстан азаматы жылына бір жарым келі шәй тұтынады

2013 жылы ресейлік шәй индустриясының жыл адамы, Түркия, Оңтүстік Корея және Қытайда өткен Tea Masters Cup халықаралық чемпионатының финалының бас төрешісі, Eda телеарнасындағы шәй бағдарламаларының авторы және жүргізушісі (Сент-Орталық Еуропа (2018)) -2020) Денис Шумаков Алматыда қызықты дәріс оқыды.

AlmaU университетінде Қонақжайлылық және туризм мектебінің базасында Ahmad Tea қолдауымен Денис Шумаковпен ерекше және ұмытылмас кездесу өтті. Дәрістің басынан-ақ сарапшы келген қонақтардың назарын толығымен өзіне аударды. Оның шәй туралы қызықты әңгімесінен кейін әрбір сөзін мұқият тыңдаған жандар әр түрлі сұрақтарды қоюға кірісті. Денис сұрақтардың барлығына егжей-тегжейлі, сауатты және әзілмен жауап беріп, бірден барлығының көзайымына айналды.

Денис Шумаков көптеген елдерде болып, барлық жерде ол жергілікті шәй мәдениетімен танысады. Қазақстан оны аймаққа байланысты бір-бірінен ерекшеленетін шәй дәстүрлерінің әсерлі санымен таң қалдырды. Денис әзілдеп, қазақ халқының шәй ішу дәстүрін жақсы мағынада «гастрономиялық күнә» деп атайтынын мойындады. Қонақтарды шәйға шақырғанда қазақ халқы дастарханға үйдегінің бәрін қойып, кең дастархан жаяды. Ал, Денис Шумаковтың көзқарасы бойынша, олар дұрыс істеп жатыр, мұндай шәй кеші түскі асты, таңғы асты немесе кешкі асты алмастырып, үй иелерінің қонақжайлылығын айқын көрсетеді. Көршілес Ресейде де шәй ішудің мұндай тәсілі өте танымал. Тек орыстар шәйға сүттің орнына лимон қосады. Денис сондай-ақ шәйдің үлкен әуесқойлары мен білушілері ретінде Қазақстан халқы туралы жылы лебізін білдірді. Елдегі шәйдің орташа тұтынуы бір адамға бір жарым килограмды құрайды, бұл Қазақстанға тұрғындары жылына бір келіден астам шай тұтынатын елдің элиталық клубына өтуге мүмкіндік береді.

Денис Шумаковтың Қазақстанда тұрып жатқанына бір жылдай уақыт болды, ол мейрамханаларда ғана емес, тіпті шағын дәмханаларда да берілетін шәйдің сапасын жоғары бағалайды. Әсіресе, рекордтар кітабына енген су, нават, бал, лимон, лайм, жалбыз, мелисса, қара және көк шәй сияқты тоғыз ингредиенттен тұратын әйгілі Шымкент сусыны ерекше ұнады.

«Мен Қазақстанда дәм тату шарасын өткізгім келеді. Қазақстандықтар ұлтына қарамастан сүтті шәйді ұнататыны анық. Ал ешкі, сиыр, бие және түйе сүтінің төрт түрін қосып, үлкен шәйдің дәмін татуды ұйымдастырсақ, тамаша болар еді», – деп атап өтті Денис Шумаков.

Денистің лекциясы жоспарланған уақыттан әлдеқайда кеш аяқталды. Шара соңында Денис Шумаков студенттерге ұсынылған материалды қалай меңгергенін білу үшін бірнеше сұрақтар қойды, ал ұйымдастырушылар тарапынан дұрыс жауап берген қонақтарға сыйлықтарды табыстады.